Dra ut visdomstand – en fullständig guide

21 februari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att dra ut en visdomstand är en vanlig tandvårdsprocedur som kan hjälpa till att förebygga framtida munhälsoproblem. Visdomständerna är de sista permanenta tänderna som bryter fram i munnen, vanligtvis under tonåren eller de tidiga vuxna åren. För många kan denna process innebära komplikationer som smärta, infektion eller andra tandhälsoproblem. I denna artikel går vi igenom vad du behöver veta om att dra ut visdomständer, från beslutet till eftervården.

När och varför dra ut visdomständer?

Visdomständer, som även kallas tredje molare, kan orsaka en rad problem när de växer ut. Detta kan inkludera smärta, infektion, tandköttsinflammation, och till och med skador på omgivande tänder. Att dra ut visdomständerna är särskilt vanligt när de växer in felaktigt antingen på grund av att de är för stora för käken, eller för att de växer i en felaktig vinkel. En annan anledning till extraktion är att förhindra trångsel inuti munnen. Visdomständer kan trycka på andra tänder och orsaka omfattande tandreglering. I vissa fall kan visdomständer som inte har genombrutit tandköttet (impakterade visdomständer) orsaka cystor eller tumörer som kan skada käkbenet och omkringliggande tänder. Innan ett beslut om extraktion fattas, kommer din tandläkare att göra en noggrann undersökning, vilket inkluderar röntgenbilder för att se visdomständernas position och tillstånd. Tillsammans med tandläkaren kan du sedan diskutera de bästa alternativen för din specifika situation.

Dra ut visdomstand

Före operationen – förberedelser och förväntningar

Innan du genomgår ett ingrepp för att dra ut visdomstand kommer du att få noggrant förberedande information från din tandläkare eller kirurg. Detta kan inkludera instruktioner om fasta, medicinering och vilken sorts narkos som kommer att användas. Vissa extraktioner kan utföras under lokalbedövning, medan andra kräver narkos, beroende på patientens komfort och komplexiteten i ingreppet. Det är viktigt att planera återhämtning efter operationen. Se till att ha någon tillgänglig som kan köra dig hem efteråt, eftersom du inte kommer att kunna köra bil om du har blivit sederad. Dessutom bör du bereda dig på att ta det lugnt några dagar, ha tillgång till mjuk mat och kallt kompress, och förbereda dig på att följa tandläkarens råd för att hålla området rent och främja läkning.

Efter operationen eftervård och återhämtning

Efter att en visdomstand har dragits ut, är det vanligt att uppleva en viss svullnad och mild till måttlig smärta. Dessa symtom kan hanteras med smärtstillande medel och kalla kompresser för att minska svullnaden. Det är även viktigt att undvika att irritera det berörda området, vilket innebär att undvika att använda sugrör, röka eller spotta kraftigt, eftersom detta kan orsaka att blodkoaglet som bildas i håligheten löses upp, vilket leder till en smärtsam tillstånd känd som ”torr socket”. Var noggrann med munhygienen under återhämtningsperioden, men var försiktig när du borstar eller använder munskölj nära extraktionsområdet. Tandläkare kan rekommendera saltvatten-sköljningar för att främja läkning och minska risken för infektion. Det är normalt att återhämtningen kan ta några dagar till en vecka. Om du upplever ovanligt stark smärta, svår svullnad, feber eller tecken på infektion, bör du omedelbart kontakta din tandläkare.

Fler nyheter