Livräddningen som ligger nära hjärtat: vikten av hjärtstartare

05 februari 2024 Lotta Alberius

editorial

Varje år drabbas människor av plötsliga hjärtstopp, och tillgången till en hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död. Framstegen inom medicinsk teknik har gjort hjärtstartare eller defibrillatorer lättanvända och tillgängliga för allmänheten. Denna livräddande utrustning är inte längre bara för sjukhus och ambulanser; nu finns det hjärtstartare designade just för hemmet och arbetsplatsen.

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare, även känd som en Automatisk Extern Defibrillator (AED), är en bärbar apparat som skickar en elektrisk stöt till hjärtat hos någon som lider av ett plötsligt hjärtstopp. Målet är att stoppa den onormala hjärtrytmen och göra det möjligt för hjärtat att återuppta sin normala rytm.

Hjärtstopps fakta och siffror

Hjärtstopp är inte samma sak som hjärtinfarkt, även om den senare kan leda till det förstnämnda. Vid hjärtstopp upphör hjärtat plötsligt att slå, vilket medför en omedelbar förlust av andning och medvetande. Statistik visar att snabb respons vid hjärtstopp markant ökar chansen till överlevnad. Varje minut utan HLR (hjärt-lungräddning) och defibrillering minskar chansen att överleva med omkring tio procent.

defibrillators

Varför varje sekund räknas

Att tidigt tillhandahålla HLR och använda en hjärtstartare är avgörande för att rädda en persons liv. Om en hjärtstartare används inom de första 3 till 5 minuterna efter ett hjärtstopp, kan överlevnadschanserna öka från cirka 6% till uppemot 74%.

Hjärtstartare för privatpersoner

Tidigare var hjärtstartare ofta komplexa och svåra att använda för icke-medicinsk personal. Idag är det motsatta sant. Moderna hjärtstartare är användarvänliga och konstruerade för att privatpersoner utan tidigare medicinsk utbildning ska kunna hantera dem. Klara instruktioner, både visuellt och via ljud, guidar användaren genom varje steg i processen.

Säkerhet och tillförlitlighet

Privatpersoner kan känna sig trygga med att använda dessa apparater. De är utrustade med teknik som analyserar patientens hjärtrytm och avgör om en stöt är nödvändig. Det innebär att en stöt inte kommer att levereras om det inte är lämpligt, vilket tar bort rädslan för att göra fel hos den som hjälper till.

Placering i hemmet

Att ha en hjärtstartare i hemmet är som att ha en brandsläckare; du hoppas aldrig behöva använda den, men dess närvaro ger en känsla av trygghet. Familjer som har medlemmar med kända hjärtsjukdomar eller hög risk för hjärtstopp kan dra särskilt stor nytta av att ha en hjärtstartare lätt tillgänglig.

Att välja rätt hjärtstartare

När det gäller att välja rätt hjärtstartare för hemmet, bör flera faktorer övervägas. Förutom att enheten ska vara användarvänlig, bör den också ha tydliga instruktioner för både vuxna och barn.

Prioriterade egenskaper

En robust och pålitlig design är avgörande. Många hjärtstartare som är anpassade för hemmabruk är utformade för att klara av tuffa miljöer och kan bevara sin funktionalitet även under stressande förhållanden. Tänk på batterilivslängd, underhållskrav, garantier och tillgänglighet av kundsupport när du fattar ditt beslut.

Var kan man köpa hjärtstartare?

Det finns många återförsäljare som säljer hjärtstartare, men det är viktigt att välja en pålitlig leverantör som erbjuder certifierad och testad utrustning. Kvalitet och tillförlitlighet ska aldrig kompromissas när det gäller livräddande utrustning.

Avslutande ord och rekommendation

Hjärtstartare har blivit en viktig del av hur vi som samhälle kan hantera hjärtstopp. Med allt fler offentliga och privata platser utrustade med dessa apparater, ökar vi chanserna för överlevnad och gör våra gemenskaper säkrare. För den som överväger att köpa en hjärtstartare till hemmet, är det viktigt att investera i en högkvalitativ enhet från en ansedd leverantör.

Vi rekommenderar att besöka HeartSave för att utforska ett brett sortiment av högkvalitativa hjärtstartare, anpassade för både privatpersoner och professionella. HeartSave strävar efter att göra högklassig livräddande teknik tillgänglig för alla och erbjuder de produkter och den kundsupport som behövs för att du ska känna dig trygg med ditt köp. Gör ditt hem till ett säkrare ställe för dig och dina nära överväg att skaffa en hjärtstartare idag.

Fler nyheter