Tandimplantat i Stockholm: En hållbar lösning för saknade tänder

08 juni 2023 Julia Zsiga

Tänderna är en viktig del av människokroppen, inte bara på grund av deras grundläggande funktion utan också för estetiska skäl. Förlust av tänder kan ge upphov till otaliga problem och påverka livskvaliteten negativt. Tandimplantat är en av de bästa och mest hållbara lösningarna på problemet. I Stockholm finns många professionella tandläkarmottagningar som arbetar med tandimplantat, och denna artikel tar upp några av de mest väsentliga aspekterna gällande detta behandlingsalternativ. Dessutom rekommenderas Tandläkare Bågen Norrmalm (TBN) som en högkvalitativ tandläkarmottagning för tandimplantat i Stockholm.

Varför behövs tandimplantat?

Tandimplantat är en tandersättning som fungerar mycket likt naturliga tänder. De kan ersätta en eller flera saknade tänder och återställa deras funktion och utseende. Behovet av tandimplantat uppstår vanligen på grund av:

– Tandförlust p.g.a. karies och/eller tandlossning
– Trauma eller olyckor som leder till skadade eller avbrutna tänder
– Medfödda eller ärftliga tandmissbildningar
– När traditionella proteser inte är tillräckligt komfortabla, fäster ordentligt eller orsakar andra problem.

Tandimplantat är ett säkert och långsiktigt alternativ för att återställa fullständig tugg- och tal funktion och i många fall även förbättra estetiken avsevärt.

image

Hur fungerar tandimplantat och vilka är dess fördelar?

Ett tandimplantat består av två huvuddelar: en titan skruv och en konstgjord tandkrona. Titan skruven är biokompatibel och fästs i käkbenet under en operation där den fungerar som en rot för den konstgjorda tanden (krona).

Följande är några av de mest betydande fördelarna med tandimplantat jämfört med andra typer av tandersättningar:

– Långvarig hållbarhet: Om skött om på rätt sätt kan ett tandimplantat vara i flera decennier
– Hög kvalitet: Tandimplantat är tillverkade av högkvalitativa material och deras färg och form är individuellt anpassad för varje patient, så de ser naturliga ut i munnen
– Återställer tugg- och tal funktion: Tandimplantat ger stabilitet och styrka till käken för att återställa en normal tugg- och tal funktion
– Skyddar närliggande tänder: Implantatet ersätter inte bara den saknade tanden, utan skyddar också andra tänder i munnen genom att fördela tuggkrafterna jämnt och reducera strain på tänderna runtomkring.
– Bevarar käkbenet: Eftersom implantatet integreras med käkbenet, bidrar det till att bevara och till och med stimulera benets tillväxt.

Vad innebär behandlingen och hur går det till?

Den första fasen inom behandlingen av tandimplantat är att konsultera en tandläkare som är specialist inom implantatbehandlingar. Tandläkaren utför en grundlig undersökning av patientens mun och käk och bedömer lämpligheten för implantat. Om det saknas tillräckligt med ben får patienten först genomgå en käkbensförstärkning eller benuppbyggnad för att skapa de förutsättningar som krävs för att fästa implantatet.

Själva implantatbehandlingen består av två faser, den kirurgiska och den protetiska delen. I den kirurgiska fasen fästs titan skruven i käkbenet och får sedan läkas in under en period av 2 till 6 månader. Efter att implantatet läkt in kommer den protetiska delen, där tandläkaren tar ett avtryck för att tillverka en specialdesignad krona som fästs på titanskruven.

Oberoende av själva ingreppets omfattning, bör tandimplantat behandlas varsamt och regelbundet för att försäkra sig om optimal hållbarhet och funktion. Det innebär att man ska bibehålla en god munhygien samt besöka tandläkaren för regelbundna kontroller.

Kvalificerade tandläkare för tandimplantat i Stockholm

På TBN arbetar kvalificerade och erfarna tandläkare som utför tandimplantatbehandlingar. De har en gedigen yrkeskunnighet och de nyaste teknikerna för tandimplantat, vilket gör att du kan känna dig trygg och välinformerad genom hela behandlingen. Utöver tandimplantat erbjuder de även traditionella tandvårdstjänster samt estetisk tandvård. Besök deras hemsida eller kontakta dem direkt för att boka en konsultation angående tandimplantat i Stockholm.

Fler nyheter