Veneers: En permanent lösning för ett vackert leende

08 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Tandimplantat, även kallade veneers, är idag en mycket populär och effektiv metod för att ersätta förlorade eller skadade tänder. Med hjälp av tandimplantat kan man återfå ett vackert leende och samtidigt förbättra sin tuggfunktion. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad tandimplantat är, hur det fungerar och vilka fördelar det innebär.

Vad är veneers?

Tandimplantat är små skruvar tillverkade av titan som placeras i käkbenet för att fungera som en grund för att ersätta förlorade tänder. När implantatet har fäst sig ordentligt i käkbenet kan en krona, brygga eller protes fästas på toppen för att återskapa ett naturligt utseende.

Hur fungerar en behandling med veneers?

En tandimplantatbehandling genomförs normalt i flera steg. Först utförs en noggrann undersökning för att bedöma om du är lämplig för en implantatbehandling. Detta innefattar oftast röntgenundersökningar och en bedömning av käkbenets kvalitet och volym. Om det bedöms att du lämpar dig för en tandimplantatbehandling, utförs sedan själva implantatoperationen. En speciell tandläkare eller en specialist inom oralkirurgi kommer att placera implantatet i käkbenet under lokalbedövning. Efter operationen tar det vanligtvis några månader för implantatet att integreras helt i käkbenet. När integreringsprocessen är klar kan tandläkaren sedan fästa en protes, en brygga eller en krona på implantatet för att uppnå ett estetiskt och funktionellt resultat.

Veneers

Fördelar med tandimplantat

Att ersätta förlorade tänder med veneers har flera fördelar jämfört med andra alternativ.

  • Naturligt utseende: Tandimplantaten ser ut och känns som riktiga tänder, vilket ger ett naturligt utseende och en säkerhet i ditt leende.
  • Långvarig lösning: Förutsatt att du tar hand om dina implantat på rätt sätt kan de vara en permanent lösning, med hållbarhet på upp till 25 år eller mer.
  • Förbättrad tuggfunktion: Tandimplantat ger en betydligt bättre tuggfunktion än tandproteser, vilket ger dig möjligheten att njuta av alla typer av mat utan hinder.
  • Bevarande av käkbenet: Eftersom tandimplantatet fästs direkt i käkbenet hjälper det till att bevara dess volym och form, vilket kan förhindra att käkbenet krymper och leder till ytterligare åldrande av ansiktet.

Kostnaden för veneers

Priset för en tandimplantatbehandling varierar beroende på olika faktorer, såsom antalet implantat som krävs, tandläkarkostnader och eventuell ytterligare behandling. Det är bäst att konsultera med din tandläkare för en noggrann kostnadsbedömning baserad på dina specifika behov. I sammanfattning är tandimplantat en fantastisk lösning för att ersätta förlorade tänder som ger dig ett naturligt utseende och en förbättrad tuggfunktion. Det är viktigt att välja en erfaren tandläkare med expertis inom implantatbehandling för att uppnå de bästa möjliga resultaten.

Fler nyheter